Flippin’ Burgers

September 4, 2012

Flippin Burgers

First thing’s first. Sedan jag var på Flippin Burgers senast, vilket var innan sommaren, så finns det äntligen lite öl och vin att köpa till burgaren. Ölutbudet är relativt bra men när det kommer till vin finns det betydligt mindre att välja på, lite synd. Vid vårt senaste besök är det många nya ansikten inne i restaurangen och Jon står inte vid stekbordet för kvällen. Väntetiden för oss som kommer 17.30 en vardag är drygt en timme, vi kan dock skriva upp oss på listan och ta någonting att dricka så länge vilket gör väntan betydligt kortare än vad det kändes tidigare. Dock tror jag vi hade lite tur med när vi kom för lite senare var väntetiden enligt uppskattning från personalen ca 2 timmar. Lokalen rymmer bara 35 personer så det är helt enkelt därför det tar lite tid, samt den enorma hypen runt Flippin Burgers.

Flippin Burgers

Bakgrund

För er som inte varit på Flippin Burgers tidigare eller sovit under en sten där det inte pratas om hamburgare kommer här en mycket kort resume. Jon Widegren, tidigare konsult, drog med spons iväg till USA för att äta sig igenom de bästa hamburgarna och bloggade då samtidigt på Magasin Moberg (tidningen numera nedlagd). Väl hemma var det dags att skriva affärsplan, få in pengar via Fundedbyme mm, leta lokal och slutligen nu i våras öppna upp Stockholms mest hypade hamburgehak Flippin Burgers. Längre bakgrunds historia på DN.se

Flippin’s Menyn

Flippin Burgers

Huvudfokus är ganska uppenbart hamburgare och för tillfället finns sex stycken olika hamburgare varav en är vegetarisk, 90-125kr utan pommes. För närvarande finns ingen hamburgare med bacon på vilket undertecknad tycker är något av en brist i menyn. Två stycken korvar finns numera också på menyn (mer om det senare) för 85kr. Pommes köpes separat för 35kr. Sen på menyn hittar vi mest sötsaker så som milkshakes, floats eller glass där alla smaker kommer från Ben & Jerry.

Så hur smakar det då?

Så här långt har jag hunnit med fyra besök, vilket är mindre än jag skulle ha velat men tiden har helt enkelt inte räckt till. Det kanske är en dålig lead in men det är ganska uppenbart att Flippin Burgers är en av Stockholms bästa ställen att äta en hamburgare på just nu. Om vi börjar med brödet så är det faktiskt i en helt egen klass i Stockholm, görs av Magnus Johanssons bageri i Sjöstaden och finns tydligen att köpa där för dig och mig också. Brödet är så otroligt luftigt och klarar perfekt av att hantera köttsafterna utan att bli sliskigt och blött. Köttet har väldigt bra smak (högrev och bringa) och är lagom saftigt även om jag som alltid vill ha ännu fetare kött men jag börjar tro att det är jag som är lite extrem i hur fett jag vill ha mitt kött (referens The Bird). Sammansättningen mellan tillbehör, bröd och kött är oftast perfekt men skulle gärna se mer dressing i de fall de finns på hamburgaren. Favoriten så här långt för mig är Burgler och kan inte uttala mig om det vegetariska alternativet men övriga har ätits minst en gång. Genomgående för alla burgarna är enkelhet och väl avvägda kombinationer av smaker.

Om man ska klaga på Flippin Burgers så är det inte på hur hamburgaren serveras, lokalen, servicen eller hur det smakar. Snarare är det den alldeles för långa väntan och att notan gärna hamnar på 300kr+ för en person med dryck och lite extra tillbehör.

Men korven då? Jo korven är riktigt bra men det kan inte motiveras att den kostar 85kr helt enkelt, på tok för dyrt för en snabbmatskorv.

Flippin Burgers

 Vad tycker andra?

Hamburgare.org – “Man skulle kunna säga att Jon har i ett enda hårt, svepande slag raderat ut allt existensberättigande för alla de krogburgare som finns att köpa runt om i Stockholm i prisspannet 120 – 180kr. Hejdå O’leary’s, Snaps, Oj oj oj och alla andra ställen med prefab kött, industribröd och tveksamma pålägg.”

Alltomstockholm.se – “Men hamburgarna är värda att vänta på. Flippin burgers enda problem är hur de ska klara anstormningen.”

Metro – “Förutom en väldigt god hamburgare så har Jon Widegren också lyckats skapa något ännu mer sällsynt. En krog som också fungerar som en slags identitetsförstärkare.”

Falskmat – “Jag är väl kanske skolad i ett annat hambugerkök, men jag tycker detta är långt från fantastiskt. Det är en habil burgare, men uppståndelsen kan jag inte förklara med något annat än att Flippin’ burgers har lyckats så oerhört bra med historieberättande, paketering av koncept och marknadsföring att maten hajpas långt över sin egna kapacitet.”

Öhmans Mat & Vin – “Sammantaget ett skönt ställe med perfekta, klassiska burgare, kul drycker och milkshakes att drömma om. Får man bara normal gästtillströmning, mer rutin och ordning på den friterade potatisen så pratar vi snudd på perfektion. Men en nota på 450 kronor för två känns lite i överkant.”

Zwampen – “Köttet i sig är gott, men absolut inte i klass med tex AG eller Pubologi. Den karamelliserade löken är en tesked stor och var ej riktigt varm vid vårt besök?! Sammantaget en god burgare, men inte värd sina 115:-”

Kakbloggen -”Summa summarum så är Flippin’ Burgers fortfarande bästa stället när det gäller äkta hamburgare i Stockholm och jag tror det blir en fantastisk uteservering i sommar (om vädret tillåter…).”

DN Krogkommissionen – 4/5

Sammanfattningsvis

Vad Flippin Burgers har lyckats med är så mycket mer än bara att servera en grym hamburgare, på det stora hela är det egentligen den lilla bedriften. Den hypen som är runt Flippin är helt otrolig och så mycket press och media utrymme som en liten restaurang med 35 platser har fått brukar annars vara ämnat på små stjärnkrogar som Mathias Dahlgren & CO. Det är grym story telling långt innan den första kön ringlande sig utanför Kungsholmsstrand 157. Det är ju också en bra story i grund och botten handlar den om att bryta upp från sitt 8-5 jobb och göra någonting man brinner för, entreprenörskap helt enkelt!

Viktigare för mig som burgarälskare dock är att det nu i dag finns fler och fler möjligheter att få äta hamburgare av riktigt hög kvalité i Stockholm. Inte som Scans hamburgare med 80% kött och resten potatis mm. Bara bra råvaror av hög kvalité tillagat och serverat med kärlek.

Vad Flippin Burgers bevisar är att, precis som Jon identifierade, det finns ett uppdämt behov i Stockholm för hamburgare av högre kvalité än vad vi har haft tidigare. Det här är en uppenbar affärsmöjlighet för andra som vill starta nästa heta burgarhak, jag väntar med glädje på när nästa ställe med ambitioner öppnar.

Flippin Burgers

Mitt betyg:
Helhetsintryck:
Kött:
Toppklass
Bröd:
Pommes:
Pris:
St�¶rsta minuset i protokollet
Flippin’ Burgers4.4Stefan Tärnell2012-09-04 12:30:21First thing’s first. Sedan jag var på Flippin Burgers senast, vilket var innan sommaren, så finns det äntligen lite öl och vin att köpa till bu…

{ 2 comments… read them below or add one }

Andreas Ivarsson September 4, 2012 at 12:49 pm

Superbra och bred text Stefan. Och tack för länken!

Reply

Stefan Tärnell Stefan Svensson September 6, 2012 at 1:15 pm

Tack Andreas kul att höra.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: